Historie

Bac Orchids kweekt, zoals de naam het al zegt, orchideeën. Grootbloemige snij-cymbidiums in vele maten en soorten. Dat is echter niet altijd zo geweest...

Bij het opstarten van het bedrijf in 1965, door Adri Bac, de vader van de broers Dico en Gert-Jan Bac, is het bedrijf begonnen met het telen van sla en komkommers. Het bedrijf was toen 0,3 hectare groot en de sla en komkommers werden verkocht via de veiling. Grondlegger Adri Bac was een pionier in onder andere de teelt van orchideeën.

Rond de jaren ’70 kwamen daar snijbloemen bij. Dit waren anthuriums die jarenlang met liefde in de kassen zijn gekweekt.

Aan het eind van de jaren ’70, begin van de jaren ’80 kwamen daar de orchideeën bij en waren de sla en tomaten verdwenen. Lange tijd was er de combinatie van cymbidiums en anthuriums. Doordat de cymbidiums geen bloemen geven in de zomer en de anthuriums dan juist meer bloemen geven, was dit een mooie aanvulling en mix van teeltsoorten.

In het jaar 2000 werd de naam van het bedrijf veranderd in Gebroeders Bac en uitgebreid met locatie Herenweg 50. Een nieuwe kas werd gebouwd en kon worden vol gezet met mooie anthuriumsoorten. Op locatie Herenweg 45 werden alle cymbidiums ondergebracht. Een mooie scheiding om de bloemen zo efficiënt mogelijk te kunnen verwerken. In 2006 werd locatie Herenweg 50 maximaal uitgebreid en konden er nog meer soorten anthuriums worden gekweekt.

In de jaren 2007 en 2008 was er opnieuw een uitbreiding en is de locatie Herenweg 43-41 erbij gekomen. De paprika’s van de vorige eigenaar gingen eruit en, na wat aanpassingen, konden de cymbidiums van Gebroeders Bac erin.

De anthurium nam in populariteit af en de broers besloten om zich helemaal te gaan specialiseren in cymbidiums. Het bedrijf telt nu 5,6 hectare.

In 2016 onderging het bedrijf opnieuw een naamswijziging en is toen verdergegaan onder de naam Bac Orchids bv.

De zoektocht naar unieke cymbidiumsoorten en selectie van mooie sterke rassen met frisse, heldere kleuren is een mooie uitdaging waar de broers zich graag en met veel enthousiasme mee bezighouden. Het resultaat is dan ook een groot en uitgebreid assortiment, met een aantal unieke rassen.

Voorheen werden de bloemen gekweekt en alleen klaargemaakt voor verkoop op de klok van de veiling. Inmiddels, met alle digitale technieken, is er veel veranderd en heeft Bac Orchids zich steeds meer gespecialiseerd in verkoop op maat voor diversen groothandels en klanten in binnen-, en buitenland.

Naast de specialisatie in verkoop op maat zijn de broers vanaf ongeveer 2016 ook gestart met het zo duurzaam mogelijk telen van de cymbidiums. Denk hierbij aan bijna volledige restwarmte voor de kas, verkregen van de elektriciteitsproductie voor elektra voor het dorp door de zogenoemde WKK. Of 700 zonnepanelen die op de daken van de schuren zijn aangelegd. In de kassen zelf wordt steeds meer gebruik maakt van biologische gewasbescherming in de vorm van ongeveer 30 verschillende soorten beestjes die de plagen op natuurlijke wijze onder controle kunnen houden. Dit gaat van heel klein tot wat groter, zoals de bijen die bijvoorbeeld de nectar weghalen zodat daar geen ongedierte meer afkomt en de bloemen beschadigen. En niet te vergeten onze kippen die het onkruid voor ons opeten. Het chemische middelengebruik is hierdoor met 95% (!) teruggedrongen.

Al met al hebben we zo een mooie teelt die verkrijgbaar is tussen de maanden september en juni en waar de broers trots op zijn, vandaar de zin bij het bedrijfslogo:

Bac Orchids: “showing the art of nature”!

Heeft u een vraag?

Contact

Volg ons